En ymmärrä koripallosta juuri mitään, mutta Juha Vesalan koripalloaiheista nuortenkirjaa Kaksoiskuljetus (WSOY 2009) oli mukava lukea. Varsinkin ottelukuvaukset ovat vauhdikkaita ja ilmeisesti myös asiantuntevia, kirjailija kun on urheilutoimittaja ja kustantajan mukaan koripalloharrastaja.

En osaa kertoa vauhdikkaasti koripallon saloista, mutta teos pitäisi silti syöttää vinkattavien lukulistalle. Miten siis toimia? Lyhyen kaavan mukaan, eli näin:

15-vuotias Santtu pelaa korista pikkukaupungin Slam Boysien joukkueessa ja tähtäimessä on nuorten SM-finaali. Kirjassa on mukana Santun isä Make, joko roikkuu lehtereillä huutelemassa hävyttömyyksiä vastustajille ja neuvomassa Slam Boysin valmentajaa. On Ursula eli Urpo, joka on ihastunut Santtuun ja tekee mitä tahansa herättääkseen pojan huomion, on Santun paras kaveri Kettunen, joka paitsi pelaa korista myös soittaa punkbändi Virastosiassa ja tähtää bändikisaan. On myös Henna, Santun mielestä maailman ihanin tyttö, jonka perheessä on vaikeuksia ja joka mahdollisesti on muuttamassa 500 kilometrin päähän.

Pidin kirjasta, sen sujuvasta kerronnasta ja mukavan arkisesta otteesta. Vesala on parhaimmillaan juuri urheilukuvauksissa ja niitä oli kiva lukea, vaikkei kuvatusta pelistä mitään ymmärtänytkään. Kaksoiskuljetus on saanut jatko-osan Tähtäimessä voitto (WSOY 2012).