Joskus vinkkauksissa mennään perusasioiden äärelle. Niin kuin kakan, peitellysti isonhädän tai tieteellisesti ulosteen. Seuraavassa vinkkauksessa aion käsitellä näitä kahta teosta rinnan. Molemmat jo aiemmin hyviksi havaittuja.


                    


Marit Nicolaysenin Väinö ja rotta viemärissä (Otava 2004; Kloakktuturen med Svein og rotta; kuvitus Per Dybvig; suomennos Katriina Savolainen) kuvaa humoristisella otteella helposti pahoinvoinnista kärsivän Väinön kesäkerhonsa kanssa tekemää retkeä viemäriin. Retken nimi on ytimekkäästi "Minne kakka joutuu?". Ja kakan sekä muiden viemäriin joutuneiden jätteiden ja tavaroiden reitti ja käsittely tulevatkin kirjassa selväksi, mukaan on sujuvasti ujutettu tietoutta jätteiden käsittelystä. Pääosassa on kuitenkin Väinö, joka helteisenä retkipäivänä yrittää urheasti taistella ensin  bussissa matkapahoinvointia vastaan ja sitten kestää viemärilaitoksen pumppuaseman vastaanröyhähtävät hajut sekä koko jännittävän viemärivierailun. Kovin hyvin kaikki ei pumppuasemalla eikä kotimatkallakaan suju. Väinön lemmikkirotta Hakkarainen on onneksi köllöttelemässä turvallisesti kotona, ja pyörälenkillä Väinö kohtaa kerhokaverinsa Siljan, koulun mukavimman tytön. Nicolaysen kirjoittaa humoristisesti ja kuvaa arkisen uskottavasti Väinön perhe-elämää, kiintymystä kesyrottaansa ja orastavaa ihastusta Siljaan. Väinö-kirjoja on suomennettu neljä muutakin (Väinö ja rotta kesäleirillä / Kanarialla / sairaalassa / kultajahdissa).

Nicola Daviesin kirjoittama ja Neal Laytonin kuvittama Kakka (Otava 2008; Poo; suomennos Joel Kontro) onkin sitten kunnon tietokirja kakan salaisuuksista ja merkityksestä. Lapsille suunnattu tietokirja sisältää paljon perustietoa kakasta, eläinten läjistä ja niiden koostumuksista, ulosteiden merkityksestä tutkimuksille ja monista muista pienistä ja isoista kakkaan liittyvistä asioista. Teksti on on hauskaa ja helppolukuista, ja Laytonin Mammuttikoulu-kirjoista tuttu kuvitustyyli omaleimaista. Kakan merkityksen kirja kiteyttää seuraavasti: " - - - kakkaa voi käyttää sekä ravintona että rakennus- ja polttoaineena. Kakka kuljettaa viestejä, levittää siemeniä ja kierrätttää maapallon elämälle elintärkeitä ravintoaineita. Kakka on luultavasti planeettamme hyödyllisin aine. Ei ole kumma, että päälaelle läiskähtäneen linnunkakan katsotaan tuovan onnea." (S. 56.)