1345875579_img-865adb34bd2a6f247758d3b6bMies rannalla (Opike 2012; Mannen på stranden; suomennos Ari Sainio) on toinen suomeksi ilmestynyt Henning Mankellin ja Johan Werkmästarin kirjoittama ja muokkaama selkokirja. Tarina löytyy pidempanä ja laajemmalla henkilömäärällä kerrottuna Mankellin rikoskertomuskokoelmasta Pyramidi (Otava 2002).

Kertomuksessa Kurt Wallander selvittää taksin takapenkille kuolleen miehen tapausta. Kun miehen kuolema osoittautuu murhaksi, laajenevat tutkimukset. Tukholmalainen Göran Alexandersson on viettänyt muutaman päivän Ystadissa ja kolmena päivänä hän on lähtenyt aamulla taksilla Svarteen, jäänyt päätiellä pois ja tilannut samaan paikkaan taksin taas iltapäivällä. Mitä hän on hakenut hiljaisesta ja syrjäisestä paikasta, keitä tavannut ja miksi?

Selkokielinen Mies rannalla onnistuu välittämään Mankellin Wallander-teoksille tyypillisen viipyilevän ja pohdiskelevan tunnelman ja kasvattamaan jännitystä sopivasti. Tämän kaltaisia, hyvin kirjoitettuja selkokirjoja tarvitaan lisää. Mies rannalla on silläkin tavalla onnistunut selkokirja, että se sopii niin aikuisille kuin teineillekin.