"Tämmösiä lasten- ja nuortenkirjoja suomeksikin!" totesi ystäväni suositellessaan minulle kahta ruotsinkielistä kirjaa. Luettuani Minna Lindebergin ja Linda Bondestamin melankolisen lastenkirjan Allan och Udo (Söderströms 2011) ja Ewa Christina Johanssonin selkokielisen nuortenkirjan Blankt stål (Nypon 2011) olen täsmälleen samaa mieltä: tällaisia suomeksi, kiitos.

Minna Lindebergin riimitellen kirjoittama ja Linda Bondestamin upeasti kuvittama Allan och Udo kertoo kahden vanhan miehen jouluaatosta. Udo Bismarck on entinen sotilaslentäjä eikä hänen mielestään mikään ole enää hyvin, jouluakaan ei kannata viettää. Entinen lamppumyyjä Allan Lindström puolestaan yrittää osoittaa Udolle, että elämällä ja rakkaudella on vieläkin merkitystä. Miehet jakavat saman unen, jossa Udo pääsee jälleen lentämään mutta jossa myös viekas Sirap al Saffran yrittää repiä Udoa pettäviin unelmiin. Mutta unessakin apuun tulee Allan.

Mikä kirjasta sitten tekee erityisen? Kahden vanhan miehen yhteisolon ja rakkauden kuvaus sekä kuvitus. Bondestamin värimaailma ja oivaltavan viehättävät kuvat ovat todella hienoja! Allanin ja Udon rakkaus on kuvattu herkkävireisesti, keskeistä on toisen auttaminen ja rakastaminen silloinkin, kun kumppanilla on huonot hetkensä. Homopareja esitellään lastenkirjoissa hyvin harvoin, ja jo siksi Lindebergin kirjan toivoisi ilmestyvän myös suomeksi. Äkkipäätä ei mieleen tulekaan kuin Pija Lindenbaumin Pikku-Litti ja lempparieno (WSOY 2007; Lill-Zlatan och morbror raring; suomennos Päivö Taubert).

Blankt stål puolestaan on intensiteettinsä säilyttävä kuvaus koulukiusatusta pojasta, joka eräänä päivänä ottaa kouluun mukaansa hohtavankirkkaan ja terävän veitsen. Mitä tapahtuu, kun kiusaajat ympäröivät pojan ja yhtäkkiä tämän kädessä onkin veitsi ja taustalta kuuluu muiden kiusaajiin kyllästyneiden oppilaiden kannustushuutoja? Johanssonin kirja tarttuu tärkeään aiheeseen ja kuvaa pojan mielenliikkeitä tarkasti. Selkokielinen ruotsi on sujuvaa, ja teos sopisi myös vaikkapa yläasteikäisten ruotsintuntien lukemistoksi.