1345807149_img-b92688f414882b7570dbad380Jukka Pakkasen 50-luvun sanakirja (Like 2012) sisältää pieniä tuokiokuvia, joissa tavoitellaan 50-luvun tunnelmia kaikkiin viiteen aistiin vedoten. Puhujina tai oikeammin muistelijoina ovat niin miehet kuin naiset ja aiheet liikkuvat lähinnä urheilun, musiikin, esineiden, autojen, elokuvien, työn ja ihastumisten parissa. Pääosin tapahtumapaikkana on Helsinki. Hakusanoina ovat muun muassa Ajanmies, Dave Brubeck, Brylcreem, Converse, dongarit, Eläintarhan ajot, jenkkitukka, Lasse Liemola, lättähattu, Olympiakisat, Elvis Presley, siniset bussit, Sputnik ja Tuulensuu.

Pikkukertomukset eivät ole kovin syvällisiä, useimmiten vain kepeitä muistelmapyyhkäisyjä. Kevyimmillään tarinat ovat hieman yhdentekeviä, mutta parhaimmillaan niistä kasvaa pienin keinoin rakennettuja kokonaisen elämänhistorian kuvauksia tai jonkin yksittäisen tapahtuman koskettavia muistoja. Erityiskiitos kannen kuvituksesta, joka sopii hyvin kirjan henkeen. Kuvittajan nimeä en vain teoksesta löytänyt.

Eniten kirjasta saanevat irti 1950-luvun nuoret, jotka pystyvät maistamaan, haistamaan ja muistamaan sanakirjan sisältämät asiat. Mutta kyllä kirja meille nuoremmillekin käy. Kokonaisuudesta kasvaa mukava kurkistus vuosikymmenelle, jolloin nuorisomuoti ja -kulttuuri olivat vielä lapsenkengissään eikä tavarataivas ollut suomalaisten ulottuvilla.

Jos samalla kymmenluvulla haluaa pysytellä, suosittelen rinnakkaisteokseksi Totti Karpelan Turkuun sijoittuvaa kiinnostavaa päiväkirjaromaania Kiimakorttelin keltainen kaisa (Sammakko 2004).