Ketkä antavat hihittäjähoitoa? Hihittäjät.
Keille hihittäjähoitoa annetaan? Aikuisille, jotka ovat olleet ilkeitä lapsille.
Mitä on hihittäjähoito? Kakkaa kengässä.
Kenen kakkaa? Koiran kakkaa ja etenkin Rover-koiran, josta on tullut kakkansa oikeanlaisen koostumuksen vuoksi noin miljonääri. Rahat taitavat olla puutarhassa hyvin kätkettyinä.

 

 

 Roddy Doylen Hihittäjähoito (Tammi 2001; The Giggler treatment; suomennos Jaana Kapari) on vanha suosikkini, jonka teho ei uusintalukemisella himmenevän. Kirja on hulvattoman hauska ja kerronnan konventioita rikkova ja niillä rennosti leikittelevä. Doyle tuntuu uskovan lasten kykyyn vastaanottaa hieman toisin kerrottu huumoripläjäys, jossa on aimo annos hurttia kakkahuumoria.

Työhön matkalla olevaa keksitehtaan maistajaa herra Mackia ja hänen kenkäänsä uhkaa hihittäjien hankkima Roverin läjä. Herra Mackin ei ehkä olisi kannattanut lähettää lapsia edellisenä iltana ilman illallista vuoteeseen, vaikka jalkapallo nyt olisikin jälleen ties monennenko kerran räsähtänyt ikkunaan kesken Robbien ja Jimmyn leikkien, hihittäjät näet ovat aina valmiina. Kirjassa seurataan tuumien, senttien ja millien tarkkuudella miten herra Mackin kenkä lähestyy höyryävää läjää. Hihittäjät ovat hihitysvalmiina aidan takana, kun he saavat tietää, etteivät edellisillan tapahtumat menneetkään aivan niin kuin he olivat luulleet. Ja sitten tarvitaankin Roverin ja lasten apua - turhaanhan ei kukaan aikuinen saa hihittäjäansaan astua.

Doyle kieputtaa ja keinuttaa tarinaa vauhdikkaasti Dublinista Afrikkaan ja Pariisin kautta takaisin. Sekaan mahtuu vitsejä, odotusta, kertojan kommentointia, herra Mackin keksiunelmia (viikunakeksit ovat hänestä parhaita) sekä Roverin ja lasten neuvokkuutta. Jaana Kaparin suomennos kulkee ja Brian Ajharin pikkutarkka kuvitus viihdyttää. Väljä ladonta ja vähätekstisyys tekevät Hihittäjähoidon periaatteessa helppolukuiseksi, mutta kerronnan kokeellisuus voi olla haasteellinen joillekin vasta lukemaanoppineille. Toisaalta Doylen pölhön huumorin luulisi iskevän monenikäisiin ja -tasoisiin lukijoihin.