Green-normal.jpg

 

Miten valitsinkaan vinkkauspinoon kirjan, jonka esitteleminen tullee olemaan hankalaa? Luvassa lienee nieleskeltyjä lauseita, poskelle vierähtäviä kyyneleitä, mahdollisimman lyhyt käsittely eikä ainuttakaan lukunäytettä. Jos onnistun pitämään äänen kasassa ja päädyn vain kyyneliin ja lyhyeen esittelyyn, voi joku kiinnostuakin kirjasta - mutta tekeekö se oikeutta esiteltävä teokselle? Ei tee, sillä John Greenin nuortenkirja Tähtiin kirjoitettu virhe (WSOY 2013; The Fault in Our Stars, 2013; suomennos Helene Bützow) on paljon muuta(kin) kuin takuuvarma itkettäjä. Olen jo keskustelussa kiteyttänyt sen muotoon hirvittävän hyvä kirja - hirvittävä ja hyvä. Jos nyt todella otan kirjan yläasteluokkien vinkkaukseen, voisin muokata vinkkauksen esimerkiksi seuraavanlaiseksi:

16-vuotias Hazel ei halua olla kranaatti. Hän haluaa minimoida aiheuttamansa surun ja kärsimyksen, sillä sitä hänen läheisilleen on takuuvarmasti luvassa eikä läheisten piiriä siksi kannata laajentaa vanhempien ulkopuolelle. Hazelillä näet ei ole paljoakaan elinaikaa tiedossa. Hän sairastaa parantumatonta kilpirauhassyöpää, joka on lähettänyt etäpesäkkeitä keuhkoihin ja tehnyt hengittämisen hankalaksi. Hazel kulkee hitaasti, hengästyy helposti, hänellä on happiviikset ja aina mukanaan happisäiliö. Niin myös sinä päivänä kun hän syöpäsairaiden nuorten vertaistukiryhmässä kohtaa vinohymyisen Augustus Watersin - ja alkaa muuttua kranaatiksi. 

Voisin lopettaa vinkkauksen tähän. Tai jatkaa vielä hieman:

Hazelillä on sairastumisensa aikana ollut vain kolme läheistä ystävää: vanhemmat ja Hollantiin erakoitunut kirjailija Peter van Houten, joka ei edes tiedä olevansa Hazelin ystävä. Van Houtenin syöpäsairaasta Annasta kertova romaani Viistoa valoa on Hazelin tärkein kirja. Kun Augustus astuu Hazelin elämään, tulee kirja tytölle entistä merkittävämmäksi, koska  Augustus ymmärtää kirjan Hazelin tavoin. Kirja yhdistää heidät - ja vie heidät ennakoimattomalle ja yllättävälle matkalle.

Jos vielä kertoisin hieman lisää, voisin sanoa:

Tähtiin kirjoitettu virhe on Hazelin kertomana särmikäs ja kaunistelematon kuvaus syöpäsairaan nuoren tytön elämästä. Kirja on täynnä vinoa huumoria ja syvällistä pohdintaa, se on samaan aikaan surua, runoa, kauhua, huumoria, ystävyyttä, periksiantamattomuutta ja kyyneleitä. Tähtiin kirjoitettu virhe kertoo, ettei maailma ole toiveidentoteuttamistehdas ja että maailmankaikkeus haluaa tulla huomatuksi. Se kertoo myös millaista on rakastaa kuoleman varjossa, millaista on olla kranaatti ja hyväksyä se - sillä rakastaminen, eikö se ole etuoikeus?