Peltoniemi-normal.jpg

Ihan aluksi voisi kai sanoa, että Sari Peltoniemen teoksen nimi Miehestä syntynyt ja muita satuja aikuisille (Atena 2014) kannattaa ottaa tosissaan. Nämä sadut eivät ole pienten lasten juttuja. Peltoniemi käyttää surutta perinteisiä satuaineksia hyväkseen, mutta lisää mukaan rutkasti moderneja aineksia, jotka kiskovat sadut nykyaikaan. Se mikä näissä saduissa minua eniten viehättää, on juuri tuo perinteen ja modernin sekoitus. Peltoniemi tekee sen niin taiten, että saduissa säilyy perinteinen sadun klangi rakenteineen ja maailma, johon modernius tuo mukaan uudenlaisia näkökulmia. Samalla kirjailija tulee päivittäneeksi satujen henkilöhahmoja reippaalla otteella. Ja korostan: sadunomaisuus, todellinen sadunkerronta säilyy.

Peltoniemen saduissa ei söpöillä. Hän uskaltaa jättää satujen loppuja auki, tömäkkä loppu ei aina ole onnellinen. Mutta toki mukaan mahtuu onnellisia loppuja, myös joihinkin auki jätettyihin loppuihin sisältyy toiveikkuutta (esimerkiksi nimisadussa). Peltoniemi kirjoittaa rauhallisesti, hän ei kaihda ikäviä tunteita eikä alleviivaa kauheuksia. Hän on toteava - ja hauska. Huumori on hieman vinoa ja tummahkoa, mutta teoksen tunnelmaa se ei riko. Monista saduista henkii myös lämpö, joka tulee esiin ihmissuhteissa. Isä pohtii miten hiljaiselta koti tuntuu, kun saamattomat tyttäret yksi toisensa jälkeen lähtevät miehelään, miten armeijakarkurit toisiaan auttavat jne. Pienin keinoin, liki sivulauselausahduksin Peltoniemi avaa ikkunoita ihmisten välisiin suhteisiin.

Miehestä syntyneellä Peltoniemi osoittaa, että sadut sopivat aikuisille nykyaikanakin. Eiväthän sadut ennen vanhaankaan olleet lapsille suoraan suunnattuja. Kirjailija kieputtaa sukupuolirooleja välillä selkeästi, välillä peitellymmin. Mitä miehestä syntyy, miksi nainen synnyttää kissan, millaiseen myllytykseen aviomies joutuu käsittellessään vaimonsa aviorikosta, voiko veljensä sijasta armeijaan lähtenyt sisar vastustaa prinsessan tahtoa, millainen onkaan satukirjan pääministeri? Kannattaa lukea ja tutustua, viihtyä ja sallia satujen kieputtaa mielikuvituksen vyöryssä. Miehestä syntyneen jälkeen sopii tarttua Peltoniemen aiempaan satukirjaan Gattonautti ja muita arkisatuja. Sekin sopii aikuisille!