Millainen on hotelli sesongin ulkopuolella? Millaisia kertomuksia hotellihuoneen peili haluaisi kertoa? Haluaisiko joku kuunnella? Kaipaako hotellin patja syliteltävää vai viihtyykö se parhaiten yksin?

Off season (Cahiers du Temps, 2009) kuvaa jossain Ranskan rannikolla (tai missä tahansa merenrannan pikkukaupungissa) sijaitsevan hotellin elämää lomasesongin ulkopuolella. Turistit ja lomailijat ovat poissa, joskus joku satunnainen matkustaja tarvitsee huoneen. Off season on Anne Hämäläisen valokuviin ja Riikka Ala-Harjan teksteihin perustuva teos. Taitto on Sanni Sepon ja ranskankielisen käännöksen ovat tehneet Paula ja Christian Nabais.

Teos on pieni helmi, melankolinen taideteos, joka houkuttelee siihen tarttuvan katselemaan ja lukemaan tarkemmin, antautumaan kirjan sivuilta henkivälle tunnelmalle. Hämäläisen hiljaiset kuvat, joista kaikki turha on riisuttu, sulauttavat Ala-Harjan tekstit itseensä - tai toisin päin. Kertojan äänen saavat niin hotellin peili, hotellisängyn patja, kylpyhuoneen pyyhe, kylmässä värjöttelevä uima-allas kuin yöpöydän lamppu, esineet joilla on paljon kerrottavaa ja paljon kokemuksia. Nyt niille on suotu mahdollisuus kertoa jokin pieni pala elämästään. Kokonaisuudesta kasvaa kurkistus hieman rapistuneen pikkuhotellin maailmaan. Sesongin ulkopuolella se maailma on yksinäinen ja hiljainen, liki unohdettu. Hiljaisuus ja yksinäisyys, sen kaipuu ja torjuminenkin, tulevat esiin teksteistä. Kuvissa liikettä on vain harvassa.

Off seasonin lukeminen ja katseleminen on hyvin rauhoittava kokemus. Sen voi toki selata ja lukaista nopeasti, mutta sen pariin haluaa palata, tunnelmoida hetken jossain melkein tutussa mutta samalla niin vieraassa.