1343996096_img-c708f51ddee4f85c8cf46900fKylläpäs Netta Walldénin Ruben ja rouva Mallamudin tapaus (WSOY 2011) olikin mukava lasten seikkailukirja. Takakannessa teosta luonnehditaan mysteeriromaaniksi ja sehän sopii kyllä. Sujuvasti kirjoitetun kirjan kuvitus ansaitsee myös kiitosta, Laura Valojärvi tavoittaa oivasti henkilöiden ominaisuuksia, esimerkiksi salaperäisen rouva Mallamudin ulkonäkö ei paljastu ja Rubenin äidin hermostuneisuus suorastaan hyppää kuvasta esiin.

Saarnilaaksoon sijoittuvien romaanien sarjan aloittavassa teoksessa Ruben haluaa selvittää sisarensa Lisan kanssa naapuritalossa asuvan rouva Mallamudin pihalta kuuluvan oudon äänen arvoituksen. Selvitystyö vie lapset puutarhaan ja lopulta rouvan taloon ennen kuin salaisuus alkaa selvitä. Walldén kirjoittaa mukavan luistavaa tekstiä, luvut ovat lyhyitä ja tapahtumia viedään eteenpäin eri henkilöiden näkökulmien kautta. Ja henkilöjoukko onkin persoonallinen. Kukaan ei ole ylilyövän värikäs, mutta silti hauskaa särmää löytyy kaikista. Ruben ja Lisa Pinterän perheeseen kuuluvat vakaa Valdemar-isä ja helposti hermostuva Virginia-äiti. Naapurissa asuvat rouva Mallamud sekä lapseton pariskunta Armas ja Marsela Vaara, posteljooni Aatos Pasternak ottaa huomioon aamun hiljaisuuden eikä sivuuteta kahta paikalle singahtelevaa poliisiakaan.

Seikkailu ei ole suuren suuri, mutta se on kerrottu tavalla, joka saa ahmimaan kirjaa eteenpäin. Lisämysteeriä tuovat rouva Mallamudin kymmenen kiinalaista posliininukkea. Aikuislukijaa viehättävät lukemattomat kirjallisuusviitteet, joita voi alkaa etsiä vaikkapa henkilöiden nimistä ja kymmenestä posliininukesta. Hyvin kirjallinen seikkailu onkin kyseessä, kirjan luettuaan voi esimerkiksi pohtia miten - jos ollenkaan - kirjailijoiden oma elämä vaikuttaa heidän kirjoittamiinsa teoksiin.

Rouva Mallamudin tapauksen jälkeen jatko-osia kannattaa odottaa, toivottavasti taso säilyy!