Salla Savolainen on nimi, joka saa minut usein innostumaan, hänen kuvituksensa ovat minulle laadun tae. Savolaisella on tunnistettava kuvitusjälki ja hänen hullunhauskat kuvansa riemastuttavat ja saavat ainakin minut usein hersyvän hyvälle tuulelle. Niin nytkin, kun katselin ja luin Savolaisen yhdessä Karo Hämäläisen kanssa tekemää Hurraa Helsinki! Ikioma kaupunki (Tammi 2012) kuvakirjaa. Tai ehkä olisi kuitenkin parempi puhua reilusti tietokirjasta.

 


Hurraa Helsinki! on osa Helsingin designpääkaupunki 2012 -ohjelmaa ja vallan mainio osa onkin: iloinen, värikäs, informatiivinen ja toivottavasti myös innostava varsinaiselle kohderyhmälleen (5-10-vuotiaat). Kirja esittelee laajasti suomalaista designia eikä pärekoreja ja villasukkiakaan unohdeta mainita. Tietoiskuissa esitellään lyhyesti rakennuksia, henkilöitä (Alvar Aalto, Maija Isola, Tapio Wirkkala, Paola Suhonen esimerkiksi) ja jopa leivoksia. Katse designiin ja Helsinkiin on raikas, joten iso palanen suomalaisuutta kirjasta välittyy kyllä. Kirja on julkaistu myös englanniksi (Hooray for Helsinki! Our Very Own City). Kirjan kuvitusta voi ihailla myös katselukirjassa MiniHelsinki (Tammi 2012).

Ja katselemistahan riittää! Savolainen kuvaa Helsinkiä ja tunnettuja desigtuotteita ja kuoseja valloittavan rennolla otteella. Jo ensimmäisestä kuva-aukeasta voi bongailla vaikka mitä tuttua tavaraa ja kangaskuosia. Sama etsimisen ja löytämisen ilo jatkuu aukeamalta toiselle. Varsinainen tarina alkaa rikkoutuneesta mehukannusta, jonka tilalle viisihenkinen perhe lähtee ostamaan uutta Hietalahden kirpputorilta. Hietalahtea kohti lähdetään Arabianrannasta kutosen ratikalla, ja matkan varrelta löytyykin monta suomaisen designin ihmettä ja ylpeyttä.

Tietoiskuihin on perustietoa saatu tiivistettyä muutamiin virkkeisiin. Karo Hämäläisen lastenkirjoissa viljelemä huumori ei ikävä kyllä ihan pääse kuvakirjan tekstiosuuksissa lentoon, syynä lienee tekstin niukkuus. Hyviä oivalluksia on onneksi saatu mahtumaan mukaan, esimerkiksi Rautatientorilla päädytään rakennusmiesten ihmettelyn kautta Aleksis Kiven patsaalle: "Me suunnittelimme löytävämme kaunista. Me löysimme vakavia miehiä. Nuo ovat kivimiehiä. Tuo mies on Kivi." (S. 22.)

Hurraa Helsinki! sopii hyvin aikuistenkin käteen. Tietoiskuista voi täydentää tietojaan ja kuvista voi yrittää tunnistaa muotoilun valioita. Eikä unohdeta sivuilta löytyvää peliäkään! Kirjan rinnalle luettavaksi ja katseltavaksi suosittelen Salla Savolaisen yhdessä Riina Katajavuoren kanssa tekemää suomalaisia koteja esittelevää teosta Mennään jo kotiin (Tammi 2007), jossa pääasassa ovat aivan tavalliset kodit tavararöykkiöineen ja niin kodikkaine ei-designhenkisine sisustusratkaisuineen.