Savtchenko-normal.jpg

 


Kikatuskuukunen ("Voidaan käyttää apean mielen piristämiseen. Yrmeinkin mököttäjä alkaa hymyillä kikatuskuukusen naurun kuullessaan."), pörrövalmuska ("Uskollinen seuralainen yksinäisille tai ujoille ihmisille, erityisesti lapsille."), kuningatarhaprakas ("Aiheuttaa raakana syötynä vatsavaivoja. On käytetty jauhettuna lääkkeenä huonoon itsetuntoon."), lillipoliseitikki ("Kukaan ei ole tohtinut tutkia sienen käyttöominaisuuksia asukkaiden takia."), louskurousku ("Voidaan käyttää arvokkaan omaisuuden vahtina tai silppurin, jos sen saa poimittua ja kuljetettua kotiinsa."), urkuriorakas ("Voidaan käyttää säestäjänä tai radion sijaisena, mutta sieni soittaa vain silloin kun sitä itseään huvittaa.").

Julia Savtchenkon kirjoittama ja kuvittama Salainen sienikirja - Professori Funguksen kadonneet muistiinpanot (Karisto 2014) on ihastuttava matka salaperäisten ja harvinaisten sienten maailmaan. Salainen sienikirja osoittaa miten sadut voivat kääntyä tutkimusmatkamuistiinpanoiksi ja silti säilyttää sadunomaisuuden. Savtchenkon upean ilmeikkäät kuvat kulkevat tekstien kanssa käsikädessä ja kokonaisuus on lumoava. Kirjan sienikuvaukset ovat mielikuvitusta kutkuttavia eikä niiden jälkeen enää voine katsella itselle tuntemattomia sieniä miettimättä onko kyseessä liki tuntematon salainen sieni ja onko sen sisällä kenties pieni kaupunki lillipoliseitikin tapaan. Näennäisen asiallisten muistiinpanojen lomaan on putkahtanut tutkimusmatkailun seikkalun tuntua sekä hiljaista huumoria. Alleviivaamatonta huumoria löytyy myös sienien käyttötarkoitusta valaisevista tietoiskuista.

Toivon kovasti, ettei tätä kirjaa ohitettaisi Junior Finlandia - listaa laadittaessa, Salainen sienikirja on täynnä sadun ja kuvan lumoa sekä mielikuvituksen lentoa, se on kirja joka sopii monenikäisille lukijoille!