Ehkä minua kiehtoi aivan ensin kirjan kansi ja sen kauniit värit, sitten takakansiteksti herätti kiinnostuksen. Niin tai näin, ranskalaisen Laurent Gaudén romaani Hurrikaani (Bazar 2012; Ouragan 2010; suomennos Maija Paavilainen) päätyi luettavaksi, ja hyvä oli että päätyi. New Orleansia lähestyvä ja kaupunkia ja sen asukkaita lopulta ravisteleva hirmumyrsky sysää jylhänkomean romaanin tapahtumat liikkeelle eikä tarina päästä otteestaan ihan heti romaanin viimeisten lauseiden jälkeenkään.

Hurrikaani on moniääninen kuvaus tapahtumista, joiden jäljiltä mikään ei ole samoin kuin ennen myrskyn iskemistä. Romaani on jyhkeä ja tinkimätön, ja sen henkilöiden kautta avautuu surullisia, traagisia ja periksiantamattomia näkökulmia neworleansilaisten elämään. Vaikuttavin henkilö on noin satavuotias musta nainen, Josephine Linc. Steelson, joka matkustaa aamuisin keskustaan vain voidakseen nähdä, miten valkoiset katsovat häntä hänen voidessaan istua bussin etuosaan ja samalla muistaa rotuerottelun painon. Naisessa on vimmaa ja voimaa kantaa itsensä ja oma historiansa hurrikaanin läpi, hänen kerrontatapansa on värikästä ja itsetietoisen vahvaa. Muita henkilöitä ovat öljylautalla traumatisoitunut mies, joka matkustaa kohti myrskyä löytääkseen ainoan naisen, jota on koskaan rakastanut, yksinhuoltaja Rose, joka ei kykene rakastamaan isätöntä lastaan, tulvan saartamasta vankilasta karannut vanki sekä veden ja tuulen riepotteleman kaupungin kaduilla järkensä menettävä pappi.Ihmisten elämät sivuavat toisiaan, mutta pääsääntöisesti he ovat ajatuksineen ja kokemuksineen yksin silloinkin kun rinnalla hetken kulkee joku toinen. Menneisyys ja nykyisyys, erilaisen tulevaisuuden mahdollisuus risteilevät henkilöiden mielissä keskellä yhä hurjemmaksi muuttuvaa maailmaa ja kaupungin tuhoa.

Hurrikaani saa kirjan sivuilla ja henkilöiden mielissä myyttiset, maailmaa mullistavat merkitykset. Toisille myrsky tuo armon ja rauhan, toiset se tuhoaa. Myyttisiin mittoihin kasvavat myös suoalueelta kaupunkiin ryömivät alligaattorit, jotka ottavat kaupungin katuja haltuunsa.

Hurrikaani on hurja kirja, sielua viiltävä ja koskettava. Bazar-kustantamon esittelytekstissä mainittu "tragedian ankaruus" kuvaa romaania osuvasti.