Reittu-normal.jpg


Kylläpä Ninka Reitun kuvakirja Messi ja Mysteeri - Kaikki järjestyy! (Otava 2013) on mainio opus! Värikäs ja iloinen, sopivasti jännittävä ja huumoria seikkailuun sekoittava.

Ylä-Kattisen kissaperheen isällä ja äidillä ei ole matematiikka oikein hallussa. Niinpä perheen lähtiessä junalla mummolaan unohtuu pesueen keskimmäinen, Messi-kissa, asemalaiturille. Messillä on taipumusta haaveiluun eikä se huomaa nousta perheensä mukana junaan, koska se on juuri pakenemassa zombeja Amazonilla. Avulias konduktööri luulee Messin olevan menossa seuraavaan junaan ja viskaa pikkukissan junavaunuun. Mutta parkuhan haaveistaan heränneeltä Messiltä pääsee, kun junan kuulutetaan menevän Helsinkiin eikä suinkaan Itä-Suomeen, missä mummin koti Myyryn kylä sijaitsee. Messin parkumisen kuulee hattuhyllyllä istuksiva seikkailuja rakastava Mysteeri, joka lupaa auttaa Messin takaisin kotiin:

"Ei ole mitään väärää paikkaa, huomautti Mysteeri napakasti. - Kaikki paikat ovat oikeita. Sellaista elämä on, se heittää oikeisiin paikkoihin. Äläkä ala taas ulvoa, kaikki järjestyy kyllä. Minä vien sinut kotiin, mutta minä teen sen jännittävästi!" (S. 5.)

Ja niin Messi huomaa päätyneensä ihan oikeaan seikkailuun! Jo junassa Messi ja Mysteeri saavat peräänsä kaksi roistohurttaa, Brutus Luimusen ja Ölmyn. Seikkailu jatkuu Helsingissä ja vie kaverukset aina Suomenlahden kaukaisimmalle majakalle asti. Lopulta jännittävien tapahtumien jälkeen ja monta uutta ystävää rikkaampana Messi Mysteerin lupauksen mukaisesti päätyy takaisin perheensä luo.

Tarina on sujuvan selkeästi ja hauskasti kerrottu, kielellistä kikkailua ja herkuttelua tekstissä ei liiemmälti ole. Sitä ei toisaalta tarvitakaan, koska Reitun kuvitus on niin hurmaava. Reittu saa yksinkertaisiin hahmoihinsa vinhaa ilmeikkyyttä. Kannattaa tutkailla tarkkaan kirjan sivuilla seikkailevien ja oleilevien eläinten ilmeitä ja eleitä! Kokonaistunnelma on iloinen ja värikäs, värimaailma selkeä. Kuvissa on paljon katseltavaa ja löydettävää, mutta onneksi kuvitus ei ole yksityiskohdiltaan liian runsas. Pidin kirjasta todella paljon, sekä tarinasta että kuvituksesta. Reittu on jättänyt Mysteeri-kissan sopivasti salaperäiseksi hahmoksi. Loppu viittaa siihen että uusia seikkailuja voisi olla luvassa. Ja jos ei ihan kirjaan päätyviä, niin Messille ja Mysteerille nyt ainakin.