keskiviikko, 10. lokakuu 2012
Maailman pienin jättiläinen, lohikäärme ja ruikkuset
Jyrinävuoressa asuva kymmenvuotias Muncle Trogg on maailman pienin jättiläinen - ja siksi koulutoveriensa, tavallisenkokoisten jättilasten opettajien kiusaamisen kohteena. Muncle ei koulussa paljoakaan viihdy, mutta nyt on edessä koulun päättävä jättikoe, joka olisi läpäistävä, muuten ei Jyrinävuoresta kunnon töitä jättiläiselle löydy. Munclen koeaineina ovat lohikäärmetieto ja ruikkusoppi, mutta mitenkähän kokeet sujuvat, kun Muncle ei ole juuri lohikäärmeiden hoitoon osallistunut eikä tiedä ruikkusista eli ihmisistä juuri mitään?
Janet Foxleyn kirjoittama ja Steve Wellsin kuvittama Muncle Trogg - maailman pienin jättiläinen (Gummerus 2012; Muncle Trogg; suomennos Kirsi Ohrankämmen) tarttuu kiusaamiseen ja erilaisuuden kokemuksiin huumorin keinoin. Muncle pohtii erilaisuuttaan ja sen vaikutuksia omaan elämäänsä: miten ruikkusten eli ihmisten kokoinen jättiläinen voi Jyrinävuoressa pärjätä, kun mikään jättiläisille perinteisesti sopiva ammatti ei ole hänelle mahdollinen eikä hänellä oman perheensä lisäksi ole ainuttakaan ystävää. Kiusatuksi joutumisen vuoksi Muncle osaa myös katsoa omille teilleen karannutta Snarg-lohikäärmettä eri tavoin kuin muut jättiläiset. Onko oikein leikata lohikäärmeiden siipiä ja estää niitä lentämästä?
Uteliaan ja hyvän määrän rohkeutta omaavan jättipojan elämä kääntyy uuteen suuntaan, kun museonhoitaja ja tietäjä sir Biblos huomaa Munclen mahtuvan kuninkaallisen museon kokoelmaan kuuluviin ruikkusten vaatteisiin. Museon aarteisiin kuuluva ruikkusten loitsukirja, Kirja, on Biblosin suurimman kiinnostuksen kohde. Kaikesta viisaudestaan huolimatta Biblos ei ole oppinut lukemaan Kirjan merkkejä eikä symboleja, koska kukaan ei ole voinut opettaa tietäjälle eikä muille jättiläisille lukutaitoa. Muncle lähtee Biblosin suostumuksella vakoilemaan läheisen kylän ruikkusia ja huomaa pian, ettei koostaan huolimatta muistuta näitä lainkaan. Vakoilumatkalla kerätyt tiedot ovat Munclelle myöhemmin hyödyksi - samoin kuin pienelle Emily-tytölle, joka ikäväksi yllätyksekseen saa huomata, että jättiläisiä todentotta onkin olemassa. Mutta Emilyllä on Jyrinävuoresta tietoja, joita jättiläiset eivät usko - paitsi Muncle, joka alkaa tarkkailla lämmintä kotiympäristöään ja sen keskuspaikka Kraatteria uusin silmin.
Viihdyttävän kerronnan ja seikkailun lomassa Muncle Trogg painottaa tärkeitä asioita: ystävällisyys, avuliaisuus ja erilaisuuden hyväksyminen ovat jättiläisillekin tärkeitä ominaisuuksia, kiusaamista ei pidä hyväksyä ja myös pienimmille ja voimiltaan vaatimattomille löytyy yhteisöstä oma, tärkeä paikkansa. Niin, eikä lukutaitokaan olisi ollenkaan hullumpi juttu.
Kommentit