1345826898_img-1952dee88a6915b86a6e2918dEn osaa sanoa tätä nörtiksi, joten täytyy tyytyä sanomaan tädiksi: Aleksi Delikourasin Nörtti - new game (Otava 2012) on älyttömän hyvä nuortenkirja. Teos on kielellisesti notkea ja herkullinen, hillittömän hauska ja kovasti surullinen, draaman kaarta taitavasti rakentava, todenoloinen ja samalla liki absurdi (vaikka absurdiahan todellisuus joskus on oikeastikin). Nörtissä eli oikeaa nimeään vihaavassa DragonSlayer666:ssa on tanakkaa asennetta ja periaatteellista vastarintaa. Virtuaalimaailman liki nielaisema DragonSlayer666 haluaa Euroopan kovimmaksi pelaajaksi ja samalla hän haluaa vain olla huoneessaan rauhassa tietokoneen kanssa, popsia Panttereita ja juoda jääkylmää Pepsiä. Häntä ei tosin harmittäisi, jos koulun käytäviltä tuttu punatukkainen Fetasalaatti istuisi vieressä tai kokkailisi superpelaajalle joskus jotain. Nörtti on jatkuvassa kahnauksessa nalkuttavan äidin (äiti osaa kiskoa nettipiuhan irti ratkaisevilla pelihetkillä), koulun pissisten, kiusaavien koulukaverien ja onnettomien opettajien sekä toisen nörtin Hege91:n kanssa.

Nörtti - new game on Dragon päiväkirja, jossa hän kertoo väliin lakonisen lyhyesti ("Nukuin, söin ja pelasin." S. 111.), väliin ryöppyävällä voimalla omasta elämästään, jossa mikään ei suju tavalliseen tahtiin. Asiat vääntyvät ja kääntyvät, kehittyvät pienistä väärinkäsityksistä hurjiin mittoihin, ja DragonSlayer666:n kommentointi saa lukijan vääntelehtimään naurusta.

Mutta Nörtti ei ole pelkästään hauska kirja. Sen koomisesti värittyneen tekstin alta paljastuu yhä vakavammiksi ja ikävämmiksi kääntyviä kiusaamisia. Koulumaailman julmuus on näkyvää ja ahdistavaa. Dragoa eivät ymmärrä koulukaverit eivätkä opettajat, koulukuraattorista nyt puhumattkaan. Hiljaiseksi uhriksi suostumaton poika onnistuu ajautumaan yhä uusiin vastoinkäymisiin, hän sanoo vääriä asioita väärissä tilanteissa eikä vaikeneminenkaan hänen asioitaan edistä. Ympäröivän todellisuuden sosiaaliset kiemurat ovat pojalle käsittämättömämpiä kuin Battlefieldin taktiset kuviot.

Delikouras ei sorru liian mustavalkoiseen tyypittelyyn. Koulun suosituin poika Jake osoittautuukin aivan muuksi kuin DragonSlayer666 on hänet aiemmin kuvitellut, ihana Fetasalaatti eli Krista on erilainen kuin koulun pissikset, äidin kreikkalainen poikaystävä Jorgos suhtautuu Dragoon rennosti ja on valmis puolustamaan tätä pesäpallomailalla ja solkkaavin suomen lausein vaikka ketä vastaan. Kirjan mittaan DragonSlayer666 paljastuu sangen täyspäiseksi nuorukaiseksi, joka kaiken sotkun keskellä omaa kyvyn ladella suoria ja tinkimättömiä kommentteja kaikesta ympärillään olevasta silloinkin kun ei tunnu itse olevan aivan kartalla tapahtumista.

DragonSlayer666 on tuttu You Tuben Nörtti-elokuvista ja niihin teoksessakin usein viitataan, videoiden kuvaajaksi mainittu Brassmo on yksi kirjan henkilöistä. Brassmo tunkeutuu kuvaamaan Nörtin elämää tämän suureksi kiusaksi ja harmiksi. Tämä juonne on ehkä vähän turha, kirja toimisi mainiosti ilman viitteitä Nörtin You Tube -julkisuuteenkin.